duminică, 2 septembrie 2007

generatia tehnologiei

Stand de vorba la un "cico" cu un amic zilele astea am ajuns sa fiu prinsa intr-o discutie a carei tema cred ca multi dintre voi au mai abordat-o trecator macar.Nu vreau sa se creada ca stau acum sa povestesc cele zise atunci acolo, dar ideea e ca de atunci am ajuns sa reflectez putin la tema discutiei: informatia si cunoasterea.
Iata si parerile mele de-altfel exprimate deseori multora din voi: consider ca in primul rand nu mai exista inocenta.Nu mai exista copilarie,adica din pruncie se trece direct la "pustanie" sa zic asa.Cum? Simplu...gratie tehnologiei,gamei largi de posibilitati prin care poti accesa universul cunoasterii.Nu mai sunt in voga mult uzatele jocuri de pe vremea mea-adica de acum vreo 10-15 ani din spatele blocului--9 pietre,hotii si vardistii, elasticul, frunza,piciorusul,statuile, capra sau lapte-gros--si cand mama sau tata te striga pe fereastra casei"treci in casa sau hai la masa" si tu te rugai de ei cu vocea disperata "inca 5 minute,te rog,te rog,te rog..." dar NU,acum lucrurile stau cu totul altfel : fata tatei sau baiatul mamei care de abia implineste 12-13 anisori mai vrea 5 minute ca sa termine urmatorul level de la nu stiu ce joc electronic sau 5 minute, dupa caz, ca sa incheie conversatia de pe ultimul tip de mobil pe care l-a primit in dar de la mult iubita matusa.Si nu consider ca toate astea ar fi in mod neaparat daunatoare,dar stai pentru o clipa si ai acea urma de regret.Copiii nu mai stiu sa fie copii.Ei nu mai cunosc fiorul de a avea buletin la 14 ani, sau eu chiar cred ca nici nu mai exista pentru vreo domnisoara acele senzatii ca atunci cand stateai la scara blocului si pe intuneric el te saruta si brusc in stomac simti o mie de fluturi.Acum s-a ajuns doar la "fucking ca e buna rau de tot,manaca-ti-as"
Nu mai exista naivitate,nu mai exista decenta sau pudoare, nu iti mai e rusine sa vorbesti ca si adult despre lucruri de oameni mari,adica sa fim seriosi in zilele noastre toti stiu ce e aia "guma care sterge sida", ba din contra cred ca a face baloane din ea nu mai reprezinta un joc amuzant pentru nimeni.
Acum stau si cantaresc.Oare merita platit acest pret al cunoasterii? Pentru ca intr-adevar ei pot face multe lucruri pe care noi nu le puteam face atunci,pot gasi orice melodie a vreunei formatii renumite, pot downloada orice film bun sau pot afla orice despre orice se intampla in lume,dar merita? O data cu valul imens al cunoasterii vine si pornografia,indecenta si mizeria umana.Deci voi ce ati alege daca ati putea opta pentru una dintre cele doua generatii?

Un comentariu:

marriius spunea...

te-ai intrebat oare .... ce impact arefaptul ca tinerii... adolescentii... nu prea mai citesc carti? Intreaba si tu cunoscutii adolescenti ce carte au citit ultima oara.